Är din bil redo för våren?

När vintern börjar gå mot sitt slut och våren är på ingång så är det dags att se över bilen. Oavsett om man har en sommarbil som fått stå över vintern eller om det gäller en bil som rullar året om så är det viktigt att genomföra en ordentlig kontroll inför våren.

Däckbyte

De flesta bilägare har något gemensamt när årstiderna börja skifta; däckbyte! Den 31 mars så säger lagen att du ska byta till sommardäck så länge det inte råder vinterväglag. Har du tänkt att köpa nya däck eller använda samma som förra året? Tänker du återanvända gamla däck så är det viktigt att du kontrollerar mönsterdjupet. För att däcken ska vara godkända så ska de ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Även om det är lagligt att köra med det mönsterdjupet så kan det vara bra att komma ihåg att däcken börjar förlora sitt grepp på våta ytor redan vid 3 millimeter. Ett tips för att öka däckens livslängd är att regelbundet kontrollera både lufttryck och hjulinställning. Att köra med för lågt lufttryck sliter på däcken, detsamma gäller felaktiga hjulinställningar.

Service

En bil utsätts konstant för påfrestningar, vilket man lätt glömmer bort. Varför inte ge din bil en välförtjänt service så att den är redo för våren och sommarens äventyr? Det är rekommenderat att byta motorolja minst en gång om året, trots det så är det många som glömmer bort att göra just det. Se till att byta motorolja och oljefilter, och ge gärna bilen en kortare testkörning efteråt för att se till att det inte läcker någonstans. När du ändå är igång så passa på kontrollera resterande vätskenivåer som spolarvätska, glykol och bromsvätska och fyll på om det behövs.