Audi – från ordinär personbil till prestigefullt vrålåk

Ett av våra mest uppskattade bilmärken som tar sina förare runt på vägarna är Audi. Bilmärket har funnits i över hundra år, vilket har gett en gedigen erfarenhet av både komfort och säkerhet. Märket har gjort en resa sedan starten och räknas idag som en medlem bland premiumbilarna, och tävlar mot andra prestigemärken som BMW och Mercedes-Benz, trots att det från början var ett ganska ordinärt bilmärke.

100 år av utveckling

audi_307390028

Året var 1909 då August Horch grundade det idag populära bilmärket Audi. Namnet kommer från det latinska ordet för efternamnet (med betydelsen ”höra”). Tidigare hade Horch tillverkat bilar under sitt eget efternamn, men då han förlorade rättigheterna till det så övergick produktionen i det nya namnet. Från början tillverkades inga bilar i större personbilsklass men så småningom utvecklades både modellerna och nya tekniker. Tillverkaren har en historia tillsammans med andra märken, exempelvis Volkswagen, men sedan 1985 heter företaget kort och gott Audi AG, och det var runt den tiden som resan mot prestigen startade.

Audi idag

Audi är idag ett populärt märke med bilar i flera olika prisklasser, och har dessutom ansvar för det italienska märket Lamborghini som i sin tur ägs av Volkswagen-koncernen. Den som äger en Audi kan räkna med en bil som håller god kvalitet. När det är dags för service gör man klokast i att vända sig till en auktoriserad verkstad för Audi-bilar, såsom Mechanum.

Dagens modeller av Audi är indelade i ett specifikt system med modellnamn som A1, A3, A4, A5, A6, A7, A8 (vilket är den största modellen), crossovermodellerna Q2, Q3, Q5, Q7, och så sportbilarna som heter TT och R8. Bilmärket ligger i framkant när det gäller ny teknik och presenterar bland annat en el-suv. Det är Walter de’Silva, designchefen inom företaget, som förändrat Audis utseende, bland annat med hjälp av den dominerande grillen. Han är den som varit med och tagit fram bland annat modellerna A6, Q7, R8 och TT.