Lastbilsservice

Lastbilar är stora och kraftfulla fordon. De är byggda för att kunna köras långt och köper du en är det en stor investering. Om du funderar på hur du kan finansiera din lastbil erbjuder många av märkena en avbetalningsplan. DAF är ett sådant och på deras hemsida kan du läsa om hur en sådan finansiell lösning kan se ut.

Service

Något många lastbilsägare slarvar med är underhållet av sina lastbilar. Att inte sköta underhållet på rätt sätt kan visa sig bli dyrt i slutändan. Det går att lära sig att göra viss service själv. På ett vis fungerar lastbilen som en bil. Man måste undersöka samma svaga punkter och göra rutinkontroller på delar som lätt slits ut. Få som rutin att kolla motorn efter slitage eftersom hela motorn kan skära sig om en liten del går sönder medan motorn är igång. Se också till att ta hand om lastbilens utsida. Oftast finns krav från kunder att lastbilarna ska vara i bra, tvättat skick så deras logga syns. Det är också bra för lacken och den håller längre om man behandlar den då och då. Men det är inte alltid som allting går att göra själv.

Det är en fördel att lämna in lastbilen till en riktig verkstad. Eftersom de jobbar med underhåll varje dag och deras rykte hänger på att de gör ett gott jobb krävs det av dem att de gör servicen bra. Med fördel kan du lämna in lastbilen till en av tillverkaren godkänd verkstad. Att verkstaden är godkänd av tillverkaren betyder att de har tillgång till alla delar och att de också har en god kunskap om märkets fordon. Om du till exempel har en DAF-lastbil kan du på deras hemsida se deras register över godkända DAF-verkstäder i Sverige.

Uteblivet underhåll av lastbilen handlar för vissa helt enkelt om lathet eller ett hopp om att den ska åldras bra ändå. För andra är det en kostnadsfråga där de tror att service är något de kan spara in på. I det första fallet är det helt enkelt felaktigt. Att inte sköta om lastbilen kommer att slita hårt på dess olika delar. Om du har en lastbil och vill att den ska hålla länge är det ett måste att sköta den på rätt sätt. I det andra exemplet där ägaren tycker att det är för dyrt att underhålla på rätt sätt är också det ett exempel på kortsiktigt tänkande. Om du som lastbilsägare vill ha en lastbil som håller i värde länge är det viktigt att regelbundet lämna in den på service.