Service av din bil

Att serva sin bil regelbundet gör att det håller längre och eventuellt håller ett bättre andrahandsvärde. Det blir mer trafiksäker och du slipper oroa dig när du är ute och åker på vägarna. Du vet att bilen är ok och kommer att klara av den resa du tänkt göra.

Bil

Mycket av servicen kan du göra själv och det är inte så svårt, och efter ett par gånger så har du lärt dig hur du ska göra. Så nästa gång du vet att bilen behöver servas, gör det själv och spara lite pengar. I serviceschemat ser du vilka intervaller som gäller.

 • Batteriet
  Kontrollera att det sitter ordentligt fast, med hjälp av en stålborste kan du få bort ärg och smuts.
 • Belysning
  Oftast är det inga större problem att byta lampor som gått sönder själv.
 • Olja & oljefilter
  Om du inte har eget garage, åk till en bensinmack och hyr en hall som du kan fixa detta, och glöm inte att lämna spilloljan till miljöstationen. Kontrollera även växellådsoljan
 • Rostskydd
  Om bilen har rostgaranti kvar, måste den kontrolleras av auktoriserad verkstad enligt serviceschemat. Om verkstaden noterar stenskott eller andra skador vid rostkontrollen, åtgärda dessa omgående.
 • Dörrar och gångjärn
  Gångjärn i dörrar, motorhuv och baklucka bör smörjas med jämna mellanrum. Använd högtrycksfett på sprayflaska som kryper in i gångjärnen och stannar.
 • Tändstift
  Dessa bör bytas med jämna intervaller eller om något stift gått sönder, om du har en sliten motor kan ett oljigt tändstift vara bevis på det.
 • Kontrollera vätskor
  Bromsvätska ska bytas ungefär vart annat år, och det kanske bäst att en verkstad får göra det om du inte har den kunskapen. Kylvätskan ska vara av bra kvalité och klara kylan. Kontrollera denna när kylan börja komma att den klarar vintern.

I bilens manual, instruktions och servicebok finns oftast ett avsnitt för ”gör det själv” där du får instruktioner hur du ska gå till väga när du servar din bil. Du får även specifikationer på vilka oljor och vätskor du ska ha i din bil.