Skaffa garage till bilen

Vill man skydda bilen från vädret går det knappast att göra det bättre än att låta bilen stå i ett garage. Och medan många kanske är nöjd med endast sin uppfart finns det ett flertal fördelar med att ha ett garage.

shutterstock_34813816

Förarbetet är såklart A och O när det kommer till stora konstruktioner. Man måste först bestämma sig för hur mycket garaget egentligen ska ha plats för. Är det till exempel endast bilen som ska stå där inne eller har man planerat att kunna vara där själv samtidigt och hålla på med allehanda ting? Sedan ska man även tänka på huruvida garaget ska vara isolerat eller inte. Ett isolerat garage kostar såklart mer och kommer att behöva ventilation, men det gör det även möjligt att vistas i det under vintern och bilen löper betydligt mindre risk för allt som är inblandat med att låta den stå ute i kylan.

När man väl planerat klart kommer man att behöva börja från grunden och med grunden. Man kan såklart göra grunden själv, men det kan vara praktiskt att anlita någon för denna del, speciellt om de även har möjligheten att fixa dit avloppet. Dock måste man kolla då man skaffar bygglovet om avloppet måste ha en oljeavskiljare eller inte. Om detta behövs måste även miljöförvaltningen bli inblandad.

Vad gäller själva ritningen kan man använda sig av internetbaserade tjänster som låter en skriva ut en färdig ritning med alla detaljer som behövs. Detta är ett ganska typiskt garage och har man andra planer kan man helt enkelt använda detta som något att utgå från.

garage-and-car

Materialet kan man sedan köpa i sitt lokala byggvaruhus eller beställa på nätet om man inte har möjlighet att själv frakta allt som behövs. Detta kommer ju såklart innebära ytterligare utgifter, men det finns där som ett alternativ.

Man kommer ju behöva var ganska händig för att göra ett projekt av denna magnitud, men det är i slutändan väldigt tillfredsställande att ha gjort något som detta med sina egna två händer.

Om du bestämt dig för att bygga ett garage så finns det vissa saker som ni inte bör kompromissa med. Inte kanske i första hand för att dra ned på kostnaden utan för att det kan innebära livsfara om det inte görs rätt. Vi som bor i norden har ofta snö under vintern  och ibland är snön blöt och tung. Om det kommer mycket snö, över en halv meter, så kanske du själv vill kliva upp på taket och skotta. Det är då extra viktigt att man räknat på ett tak till garaget som håller vikten av ett snöblött tak. Felinstallerad el kan orsak elchocker eller brand så en grundregel är att all el ska installeras av behörig personal både för din egen skull och ur försäkringssynpunkt. Här kan du läsa på vilka eljobb du själv får göra.