Värdet av extra belysning på fordonet

Extra belysning på fordonet kan vara både väldigt praktiskt och i vissa fall, en räddare i nöden. Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av belysning man kan köpa till sin bil.

Extraljus

plog med arbetsbelysning

Den första och kanske viktigaste typen av belysning man kan införskaffa till sin bil är vanliga extraljus. Dessa är extremt hjälpsamma när man till exempel kör på mörka vägar med risk för vilt. De sekunderna extra man får på sig efter att man sett ett djur på vägen kan vara skillnaden mellan liv och död.  I och med att det idag finns extraljus som är baserade på LED teknik behöver man heller aldrig oroa sig för att de drar för mycket ström.

Arbetsbelysning

Om man använder ett fordon i jobbet så kan det vara passande att fästa arbetsbelysning på fordonet så att man alltid ser vad man sysslar med.  Exakt hur en arbetsbelysning ser ut varierar kraftigt då bland annat sökljus normalt sett även räknas till kategorin.

Alternativa lösningar

Om man inte har möjlighet att fästa hela lampor på bilen så finns alltid möjligheten att byta till bättre lampor på bilens befintliga helljus. De vanligaste alternativen är att byta till en annan glödlampa eller till xenonlampor men det finns idag även möjligheten att bytta till LED-lampor. Dessa drar mindre ström för samma mängd ljus och är dessutom mindre känsliga för vibrationer och stötar än sina äldre motsvarigheter.

Belysning i fordonet

Belysning i kupén är något man bör vara försiktig med under färd men det finns läslampor som har väldigt riktat ljus och är direkt anpassade för just detta om det absolut är nödvändigt.